Térkezelés

2018.01.30

Egyáltalán nem mindegy, hogy a gyermek az előtte álló üres, fehér lapon mit - hova helyez el. Mindennek oka van, nem véletlenül kerül a ház, nap, felhő, anya, apa, testvér a végleges helyére az alkotásában.

Egy kis betekintést, útmutatót találsz ezzel kapcsolatban, hátha segít értelmezni egy - egy dolgot, kissé beleláthatsz magadtól (szakember nélkül) is a gyermeked világába.

Ha egyforma nagyságúnak rajzolja a személyeket a gyermek, akkor vélhetően hasonló szerepet töltenek a rajzoló életében a résztvevők.

Ha összeérnek a szereplők kezei, akkor kapcsolatban (szoros) vannak egymással a lerajzolt személyek.

Amennyiben közel rajzolja önmagához a személyeket arra utalhat, hogy elfogadja őket.

A nagy a térkitöltés jelentheti azt, hogy a rajzolónak nagy a dominancia igénye, derűs vidám egyéniség,

A sok berajzolatlan rész magyarázata, hogy sok olyan terület van a gyermek életében, ahova nem mer belépni, nem tud megnyilvánulni, inkább visszahúzódik, fél birtokba venni a világot, vannak én -idegen területek az életében, gátlásokkal küzd.

Üres rajzlap szinte egyértelmű, hiszen hiányzik a rajzlapról az élet akárcsak belőle is.

Ha nagyjából (persze mint minden ez is életkortól is függ) arányos ábrákat jelenít meg egyfajta világban való eligazodásra gondolhatunk olyan gyermekre aki elfogadja a normákat.

Amennyiben a lap közepe üres, nincs rajz azon a területen, akkor vélhetően a hétköznapok világában nem érzi túl jól magát jelenlegi élethelyzetében.

Alsó, térfelet előszeretettel használja a gyermek rajzolás közben, valószínű, hogy leköti a hétköznapok világa, egyben a biztonság jelképe, ragaszkodik a biztonsághoz. Ha cikcakkos vonalakkal teli ez a rész gondolhatunk a biztonság megrendülésére.

Ha a felső térfélen aránytalan dolgokat látunk, erős és színes fantáziára utal és szellemi kíváncsiságra is.

A széles kerek formák értelmezése szerint jól érzi magát a bőrében, elégedett önmagával és a körülményekkel.

A nagy rajz, pl. egy idegen emberalakot rajzolt túl méretesre vagy bármi mást, utalhat arra, hogy nem fél az idegen tértől.

Egy pontnyi hely sincs már a rajzon, azt a benyomást kelti, hogy ahol a gyermek megjelenik ott másnak már nem hagy helyet az érvényesülésre.

Kérdésed van, kérlek kérdezz nyugodtan, válaszolok!