Vajon miért nem neveljük "egészségesre" gyermekeinket?

2019.04.28

Várom az ötleteket, tanácsokat!

Senki nem tanított meg minket szülőket, nevelni. Hogyan neveljünk egészséges lelkű, önmagával harmóniában élő felnőttet - felnőtteket, ha nem tudjuk ennek a módszerét. Nem is értem, annyi furcsa dolgot belénk tuszkolnak az iskolába, de azt, amivel szinte biztos, hogy előbb - utóbb meg kell majd birkózzunk az életben arra bezzeg nem tanítanak meg minket.

A gyermeknevelés folyamán elejtett apró hibák akár végzetes körülményekhez vezethetnek. Kicsi, nap mint nap ismétlődő apró dolgokon múlik, hogy egészséges lelkű emberkéket neveljünk, tereljünk.

Mi a célunk, amikor elkezdjük ezt a soha végett nem érőnek tűnő "felnevelést"? Szerintem az, hogy egészséges embereket lássunk felnőni magunk mellett.

Mi az egészség? Ma már mindenki sejti, jobb esetben tudja és elismeri, hogy ha a lelkünk rendben van, akkor a testünk is ép, ha a lelkünkkel folyamatosan gond van, akkor előbb - utóbb a testünk is tele lesz gondokkal. Innen nézve a gyermekünk lelki - testi egészsége a nevelőszülőktől függ. Bár nagyon ijesztő, de biztos vagyok benne, hogy ez így van. Az más kérdés, hogy nem szándékosan nevelünk egészségtelen gyermekeket (természetesen), pusztán csak azért mert nem tudjuk, hogyan helyes terelni őket. Hiszen általánosítani a nevelésben sem szabad. Gyermekeink belső világa éppen úgy különbözik a társaiktól, mint ahogyan a külső kinézetük. Ami bevált Pistikénél nem hat Jancsikánál. :) 

Legtöbb szülő ösztönösen, vagy mintákat követve nevel. És ebben az a bosszantó, hogy a végeredményt csak akkor látjuk meg amikor már késő lehet, mert már nem tudjuk visszacsinálni, kijavítani az esetleges hibákat, megsemmisíteni a következményeket. Miért nem indítanak tanfolyamokat e téren? Az e témájú könyvolvasás nem minden esetben segíthet, hiszen sokan halogatják, mondván a könyv elolvasása megvár minket. A lakásig, polcig már eljutott, gyermek meg közben felnő. :( 

Ellenben a tanfolyam kötelezi a részvételt, illetve ha az ember befizeti az esetek 99%-ban el is megy. Ott látja, hogy mennyire nincs egyedül, okos kis eszmecserék, kérdések zizegnek a levegőben. 

Ha valaki tud ilyen tanfolyamról, vagy klubról kérem, ossza itt meg. Vagy bármilyen ötlete van azt is várom. Picibe elindul valami, nagyra nőhet az még.

Célunk, hogy minél több és minél egészségesebb, sikereket felhalmozó gyerekeket hagyjunk magunk után és, hogy sok - sok büszke, elégedett szülő veregethesse meg a saját vállát, mondván: -az én gyermekem, az én nevelésem! 

Sajnos kudarcokat megélő szülő már nagyon sok van, és még ennél is több különböző gondokkal küzdő gyermek - felnőtt.

Nem baj, ha vannak kis gondok, de a lényeg, hogy azok maradjanak is kicsik, sőt! - töpörödjenek össze láthatatlan méretűre. Felnőtt gyermekeink tudják meg a módszerét annak, hogyan oldják meg a kis problémákat, még mielőtt nagyra nőnének, és betegségek formájában megjelennének. Már kis korban kulcsot adhatunk a kezükbe azzal, ahogyan neveljük őket.

Van bármilyen ötletetek? Tanácsotok? Kérlek, benneteket írjátok meg! köszönöm!!!

Segítsetek, ha tudtok! Segíteni jó dolog!

"Aki kér, azért teszi mert szüksége van rá, de aki ad, az is azért cselekszik így, mert szüksége van rá."

Paulo Coelho