Így néz ki egy gyermekrajz elemzés

Bemutatom, hogy milyen témaköröket érint egy gyermekrajz elemzés.

Egy 8 éves kislány, Liza (kitalált név) rajzáról elkészített mintán keresztül betekintést kapsz, hogy mi mindent tudhatsz meg gyermekedről.

Az elemzés különösebb indok nélkül készült, pusztán kíváncsiak voltak a szülők gyermekük olyan világára, ami előttük még rejtve volt.

Ha érdekel a rajz, amiről készült a szakvélemény, kérlek jelezd nekem az elemzés végén található űrlap kitöltésévél. 

Vizsgált gyermek adatai:

  • nyolc éves
  • jobb kezes
  • szemüveget nem visel
  • kézsérülése nincs
  • iskolás
  • általános gyermekrajz elemzés
  • rajz készítésének körülményeit nem részletezem
  • családi körülményeket itt nem részletezem

Bababolt

Liza egy teret kitöltő rajzott készített, ami dominancia igényének a meglétére utalhat. Mégis, mivel a sor végére rajzolta saját magát, és a többi családtagok neki háttal vannak, olyan mintha mindenki haladna a saját maga dolga után, és ezért nincs ideje senkinek sem arra, hogy Lizával foglalkozzanak, úgy ahogyan azt ő szeretné. Tulajdonképpen a rajz is inkább csak a kiszínezése miatt foglalja el az egész lapot, vagyis ezzel is azt mutatja  a kislány, hogy akarata ellenére gyengébben van jelen a mindennapokban. Amit megelevenített azt aprólékosan kidolgozta, mégis valószínű, hogy néha nem figyel a részletekre, ugyanis a kezeit a roller alá rajzolta, és az is biztos, hogy nem lehet könnyű szoknyában rollerezni. Lehetséges, hogy nincs még tapasztalata ilyen téren, és az is lehet, hogy most azért megy az egész család a "baba boltba" mert vásárolnak neki ruhákat, és akkor hátha vesznek neki egy rollert is. Vélhetően a vágyálmát elevenítette meg ebben a rajzban. Ezt igazolhatja még az is, hogy nem teljesen a lap alján fekszik a rajz.

Gondolkodását nézve képes részletekbe menően is gondolkodni, a családtagokat is igyekezett részletesen lerajzolni, mindemellett egészben is képes szemlélni a világot. Tulajdonképpen nem sokat szokott időzni olyasmivel, amit ő maga nem szívesen csinálna, viszont amiben kedvét leli, ott már hosszaban is elmatat. Liza rajzában ez nagyon jól megmutatkozik, amikor az anyukáját színezte, és amikor saját magát is nyomatékosan kiszínezte. Ebből arra is lehet következtetni, hogy szeretne olyan lenni, mint az anyukája, ráadásul saját magát is szoknyába öltöztette fel akárcsak az édesanyját.

A rajzban igyekezett mindent arányosan feltüntetni, tehát reálisan és tisztán, a valóságnak megfelelően látja a világot. A saját maga által szabott határokat is betartotta, ez látszik azon, hogy színezéskor nem lépte túl az előzőleg már megrajzolt vonalakat "kereteket". Valószínű, hogy a szülők is igyekeznek egy szabályokat betartó kislányt nevelni belőle. Liza kedveli, ha mindenki megérti azt, amit ő mondani szeretne, ha  a tettei is világosak mindenki számára. Ezért igyekszik mindent egyszerűen és egyértelműen, az-az érthetően elvégezni. Mindez nagyon szépen látszik az elkészített rajzon is, vagyis leírta, hogy ki-kicsoda, sőt az épületet is megnevezte. 

Vélhetően a családban az anya a domináns személy, ő irányítja a családdal kapcsolatos teendőket, ez abból is kitűnik, hogy ő áll a sor elején, és ő vezeti a sort a boltba. Anyukáját a piros és  a zöld színeibe öltöztette, vagyis  a tűzzel, energiával, valamint az érettséggel, felelősség vállalással ruházta fel. Mindezzel ellentétben az apuka a szeretett és a béke színét kapta. A Nap nem véletlenül kerülhetett az apai oldalra, érdekes, hogy valójában nincs alatta senki, csak talán egy kicsit ő saját maga, de még ő is, akárcsak a többiek, halad az ellenkező irányba, követve az édesanyját. Vélhetően  a családban legtöbbször minden úgy történik, ahogyan azt az anyuka szeretné, és ez alól a családon belüli szeretett kinyilvánítása sem kivétel.

Testvérét hasonlóan kék színnel illette, akárcsak az apukáját, ráadásul a narancssárga is az apai elvárások színe, ami már nem annyira az itt lerajzolt apukára utalhat. Mégis Liza érezheti azt, hogy a nővére az édesapjára, vagy legalábbis egy egyébként férfias mintára hasonlít, vagy szeretne hasonlítani. Az sem véletlen, hogy nadrágba öltöztette a testvérét, és még karórával is ellátta. Míg ő saját maga inkább az anyai mintát szeretné követni, és ráadásul elég erős színekkel ábrázolta magát, jelét adva annak, hogy mennyire szeretne érvényesülni. Érdekes, hogy mindezt nőiesen szeretné véghez vinni, és valószínű, hogy "diplomatikusan", a józan érvekkel érvelve, ugyanis saját magát az akárcsak az anyukáját szoknyába öltöztette, ilyennek látja és tapasztalja őt.

A Bababolt, mint ház, az anyai oldalon van, ott van jelen a biztonság, de ez nem a családi fészket megtestesítő ház, hanem egy úgynevezett idegen bolt, olyan mintha az anyukája mellett ugyan biztonságban érzi magát, hiszen talpraesett az édesanyja, és vélhetően mindig minden felmerülő problémát meg tud oldani, de ő azért mégsem ismeri anyukáját annyira amennyire szeretné. A házon nincs tető, a kislány biztonságban van és nem igazán fél az útjába kerülő gondoktól. A ház ajtaja nagy, és kilincsel van ellátva, Liza akárkit nem enged be a lelkébe. Ő maga kíváncsi mindenre, hiszen hatalmas ablakokat rajzolt a házra, de mégis kicsit visszafogottan kíváncsiskodik, ugyanis nem maradtak le a rácsok az ablakról. A bababoltot a kék és a barna színnel látta el, vagyis a szeretett és az érzelmi biztonság színeivel, valósszínű részesedik is mind a kettőben. Hasonlóan igazolja mindezt az is, hogy a családtagok hajait, hosszúra rajzolta és barnára színezte. 

Az optimizmust jelképező nap az apai oldalon nem teljes, sugarai is elég szabályosak, de a sárga szín az igen nyomatékos, és erős. Mindez azt sugallhatja, hogy a szeretet, az összefogás természetesen jelen van a családban, és igen erősen, de annak a mennyisége és a kivitelezése előre beszabályozott, követhető, így mindenki tudja a család tagjai közül, hogy mikor, kitől és mit várhat el ilyen téren.

Vélhetően, a családban előforduló esetleges nem tetszésüket a szülők néha kiabálással kinyilatkozzák, ugyanis  a kislány nekik ilyen típusú szájat rajzolt, de ez a "kiabálás" nem annyira szigorú, hiszen a két gyermek mosolyog, nincs jele a szomorúságnak. Mivel a végtagok is hiánytalanul megvannak, ezért valószínű mindenki kommunikál mindenkivel, de mégis, mivel senkinek nincs fül rajzolva, olyan mintha mindenki annyira el lenne foglalva a saját maga gondjával, hogy ezért igazán nem fordítanak egymásra elég időt, nem hallgatják meg egymást. Az is lehet, hogy ez azért alakult így, mert a kimondatlan, de meglévő szabályokat, kereteket, nem lehet átlépni a családon belül.

Végül az egész magmaradt felületet kék színnel látta el Liza, ez pedig a béke és az anyai szeretett színe. Igazoltan jelen van a szeretett az életében, és az is látszik, hogy Liza elfogadja a környezetében uralkodó szabályokat.

Liza képes részletekbe menően gondolkodni is, ugyanakkor, ha szükséges egészben is jól látja a világot, bár hatékonyabban elvégzi a dolgát ha mindent alaposan megfigyelhet. Gondolkodása még tapasztalatokon nyugszik, jobban kedveli, és biztosabban elvégzi azt a feladatot, amiben már valamilyen formában volt része. Igyekszik logikusan szemlélni a világot, de ha ez még életkorát tekintve nem megy neki, akkor inkább nem foglalkozik a témával, nem kedveli a bizonytalan dolgokat. Inkább mindent leegyszerűsít, ezzel is minél több hibalehetőséget kizárhat. Nem kedveli a túlbonyolított dolgokat, valószínű mindazok nem adnak neki megfelelő biztonságot.

Energiájával is ügyesen gazdálkodik, ami számára lényegtelen, de kötelező, azzal csak annyit foglalkozik, amennyit kell ahhoz, hogy az elvárásoknak megfeleljen. Viszont amihez kedve van, túl sokat ott sem időzik, de annyit mindenképpen amennyiben még éppen örömét leli, és az így elvégzett munkája hatásosabb eredménnyel záródik. Arra mindig odafigyel, hogy minden amit csinál, eredményes legyen, és mindenki számára érthető, és amennyire kell az elvárásoknak is megfeleljen.

Liza alapvetőleg egy elégedett és vidám kislány, aki társaságban inkább visszahúzódó viselkedésével van jelen, kíváncsi természete ellenére. Figyeli a többieket, és ha kedvére való dolgok történnek, akkor ő is hangsúlyosabban tevékenykedik. Szeretne a középpontban lenni, de annyira még nem érzi magát magabiztosnak, hogy ezt el is érje. Tulajdonképpen az édesanyja az ő példaképe, hasonlóan határozott és magabiztos szeretne lenni, és néha jó néven venné, ha mindenki azt tenné amit ő mond. Valószínű mivel ő a legkisebb ezért még a testvére sem engedelmeskedik neki, nem igazán van lehetősége arra, hogy ezt a fajta célját elérje. Vélhetően ilyen téren még nem volt sikerélménye, ezért nem sűrűn próbálkozik az akaratát érvényesíteni, pedig néha szeretné. Mégis mindezek mellett vidáman éli a mindennapjait, valószínű azért mert a családban azt tapasztalja, hogy mindenki elfogadja az édesanyja utasításait, és azzal mindenki elégedett és neki ez a természetes.

A család életében fontos lehet a rend és  a fegyelem betartása minden téren, vélhetően ennek mindenki igyekszik megfelelni. Ugyanakkor mindenki el van foglalva saját magával, néha a nővére talán meghallgatja és foglalkozik a hugicájával (jobb lábfeje balra fordul) de nem úgy ahogyan azt ő szeretné.

Mindezeket figyelembe véve egy kiegyensúlyozott nyolc éves kislány Liza, aki könnyűszerrel igyekszik az elvárásoknak megfelelni és azokat el is fogadta, ezen belül biztonságban érzi magát. Néha jól esne neki, ha többet foglalkoznának vele, de mivel ezt egymással sem teszik meg  a családtagok, ezért ezt ő elfogadta így, és természetesnek veszi. A kislány családjában valamilyen formában jelen van a szeretet és  a biztonság, és ez Lizának egyelőre elég.


Ha szeretnéd látnia a rajzot, amiről készült a leírás kérlek, jelezd itt nekem!